כ"ט בנובמבר
השֵם שניתן בישראל לתאריך 29 בנובמבר 1947 (י"ז בכסלו תש"ח): היום שבו קיבלה העצרת הכללית של האו"ם את החלטה 181 ("החלטת החלוקה") בדבר סיום המנדט הבריטי בארץ ישראל והקמת שתי מדינות עצמאיות בה – מדינה יהודית ומדינה ערבית. עוד נקבע בהחלטה כי בירושלים ובסביבתה יקום משטר נאמנות מטעם האו"ם.
בראשית 1947 הגיעה ממשלת בריטניה למסקנה שמחיר המשך שלטונה בארץ ישראל עולה בהרבה על רווחיו והחליטה להחזיר לאו"ם את המנדט על הארץ, ובאפריל היא ביקשה כינוס מיוחד של העצרת הכללית של האו"ם כדי לדון בבעיית ארץ ישראל ולמנות ועדה שתציע פתרון לבעיה. העצרת מינתה "ועדה מיוחדת של האו"ם לענייני ארץ ישראל" (ועדת אונסקו"פ) שכללה אחד-עשר חברים ממדינות שונות, וזו ביקרה בארץ וגבתה עדויות בה ובחו"ל. ב-31 באוגוסט פרסמה הוועדה את המלצותיה לחלק את ארץ ישראל לשתי מדינות המאוחדות איחוד כלכלי. אף שרבים מהיהודים בארץ ישראל התנגדו לתוכנית החלוקה (מהרוויזיוניסטים בימין ועד השומר הצעיר בשמאל), ההסתדרות הציונית ומוסדות היישוב היהודי בארץ ישראל קיבלו אותה, ואילו ערביי ארץ ישראל ומדינות ערב דחו אותה.
העצרת הכללית של האו"ם דנה בהמלצות הוועדה בכנס הסתיו שלה בניו יורק, וב-29 בנובמבר נערכה ההצבעה הגורלית בנושא. כדי להתקבל, היה על הצעת החלוקה לזכות ברוב של שני שלישים. בשבועות שקדמו להצבעה פעלו נציגי היישוב היהודי בהנהגת משה שרת, ראש המחלקה המדינית של הסוכנות היהודית, להשגת הרוב הזה. מאמציהם הוכתרו בהצלחה, ובעד התוכנית הצביעו שלושים ושלוש מדינות, ורק שלוש-עשרה מדינות התנגדו לה, ועשר נמנעו (מדינה אחת נעדרה). על סמך דוח הוועדה נקבע גם בהחלטת האו"ם כי המנדט הבריטי יסתיים עד 1 באוגוסט 1948. היישוב היהודי בארץ ישראל קיבל את החלטת החלוקה בשמחה עצומה. הערבים המשיכו להתנגד לה. שעות אחדות לאחר קבלת החלטת החלוקה תקפו ערבים שני אוטובוסים יהודיים ורצחו שמונה מנוסעיהם – אירוע המציין את ראשיתה של מלחמת העצמאות.
התומכים, המתנגדים והנמנעים
בעד הצעת החלוקה הצביעו: אוסטרליה, אוקראינה הסובייטית, אורוגוואי, איסלנד, אקוודור, ארצות הברית, בוליביה, בלרוס הסובייטית, בלגיה, ברזיל, ברית המועצות, גואטמלה, הרפובליקה הדומיניקנית, דנמרק, דרום אפריקה, האיטי, הולנד, ונצואלה, לוקסמבורג, ליבריה, נורווגיה, ניו זילנד, ניקרגואה, פולין, הפיליפינים, פנמה, פרגוואי, פרו, צ'כוסלובקיה, צרפת, קוסטה ריקה, קנדה, שוודיה. התנגדו לה: איראן, אפגניסטן, הודו, טורקיה, יוון, לבנון, מצרים, סוריה, עיראק, ערב הסעודית, פקיסטן, קובה, תימן. נמנעו מהצבעה: ארגנטינה, אתיופיה, בריטניה, הונדורס, יוגוסלביה, מקסיקו, סין, צ'ילה, אל סלוודור, קולומביה.